De sluiting en restauratie van de bunker 2009 - 2022

De Bunker activiteiten zijn na onderhandelingen met de wethouder en Cardanus in juni 2009 voorgezet in jongerencentrum de Bajes aan de Ouderkerkerlaan 3 in Amstelveen. De meeste avonden zijn gehouden in het Bajes café en speciale gelegenheden, zoals jamsessies, in de grotere Alcatraz ruimte. Voor de rokers was er in beide ruimtes een aparte en afsluitbare rookruimte.De verloedering van de Bunker was na bijna een jaar goed te zien. De deur is bewerkt met graffiti, en de lamp is gesloopt. Het is goed te zien dat hier niemand meer komt, het portiek is erg vervuild. Ook is de muur, en het plankje dat op het kachelgat geplaatst is, bewerkt met graffiti.Tijdens ons verblijf in JC de Bajes avonden werden er muziek DVD's gedraaid, voetbal gekeken en werd er maandelijks een Top 40 van een bepaald jaar gedraaid. Verder is er ongeveer vier keer per seizoen een Bunker jamsessie in de grote Alcatraz zaal gehouden. Ook is er twee keer per seizoen weer een Alternative avond gehouden. Op 7 november 2009 werd weer het traditionele Bokbier event gehouden. Van december 2009 tot april 2010 is de Bajes grondig van buiten gerenoveerd. Vanaf die tijd was het nogal rommelig binnen en buiten de Bajes. In de zomervakantie van 2010 werd de bajes van binnen opnieuw geschilderd. In augustus 2010 besloot de gemeente de Bajes per januari 2011 ook te gaan sluiten. Vanaf half december 2010 kwamen wij opnieuw zonder ruimte te zitten.

Rond de jaarwisseling 2010-2011 is de Bunker open gebroken (rechter luik). De plank is van de deur afgesloopt. Het rechter luik is nu weer gedeeltelijk dicht gemaakt. Het oude luik ligt verpulverd op de grond.Nieuwe onderhandelingen met Cardanus leverde ons in februari 2011 een nieuwe start in "The Point" van wijkcentrum 't Open Hof op.

Op 6 maart 2011, een zonnige Zondagmiddag, heb ik nogmaals foto's van de oude bunker gemaakt. Er is nog steeds geen nieuwe plank op de voordeur geplaatst. Het rechter luik staat nu weer gedeeltelijk open.Op 7 oktober 2012 trof ik wederom een "waterballet" aan bij de omgeving van de Bunker. De "dure" werkzaamheden, van die zomer op het grasveldje om het grondwater te verlagen, hebben schijnbaar niet veel effect opgeleverd. Het linker luik bleek nu helemaal open gebroken te zijn en zijn de muurtekeningen te zien. Het is ook grappig dat de hele vloer vol met pallets ligt, wat wij dus ook niet wisten.In het voorjaar van 2013 is de Bunker geheel dichtgemetseld.
Dit om verlost te zijn van hangjongeren die de Bunker meerdere malen hebben opengebroken. Zo kwam er een einde aan 70 jaar gebruik van deze Bunker uit de tweede wereldoorlog.Vanaf 5 februari 2011 heeft de Bunker, avonden georganiseerd in wijkcentrum 't Open Hof. Per 1 juli 2016 is de vereniging na bijna 47 jaar uiteindelijk opgeheven en is verder gegaan als De Bunker Groep.
Eind 2017 is na de uitspraak van de rechtbank de Bunker een gemeentelijk monument geworden.Na jaren procederen van de buurt tegen restauratie van de Bunker is in 2021 de Bunker uiteindelijk gerestaureerd aan de buitenzijde.
Op 1 juni 2021 was de renovatie van de Bunker in volle gang bezig.De bunker heeft nu weer drie luiken, het dak is nu geheel ingegraven en de bunker krijgt een educatieve functie voor scholieren.Zo ziet de binnenzijde van de bunker er nu uit na de restauratie, al is de binnenzijde niet gerestaureerd maar wel netjes opgeknapt.